Sire, my Love

Iemand vertelde mij eens dat je aan zee soms de eeuwigheid kunt zien. Tijdens de zonsondergang zie je hoe de zon de zee inglijdt en op het laatste moment de horizon doorbrandt. Even is er geen scheiding tussen hemel en aarde.

Is dat niet net zoals je in de zee kunt zwemmen? Reikend met je tenen naar de bodem, waar je grond onder je voeten verwacht. Maar niet wetend dat het al zo diep was, en voor een moment zweef je geschrokken in het water.

Of is het zoiets als wanneer jij mij aankijkt en ik jou zie. Onze blikken kruisen elkaar en voor een moment is alles wat ik zie, jouw kijken. De eeuwigheid in een ogenblik.

En is dat niet hetzelfde als toen je een wedstrijd won? Je bereikte eindelijk de finish, blij en leeg tegelijk. Want precies op het moment dat je de eindstreep haalde, de overwinning had behaald, was het er niet meer.

Dat wat er toe doet, dat waarvan je beseft dat het er toe doet, duurt vaak maar een moment..

Op het moment dat je het vindt, is het weg. Ongrijpbaar. Tegen beter weten in willen we terug, willen we het koesteren.

Maar wat verliezen we als we vasthouden? En wat behouden we, als we loslaten?

Het Project

'Sire, my love' is een liefdesverhaal over en een requiem voor het moment. Het is een verhaal geïnspireerd op de mythe van Orpheus, die zijn geliefde Eurydice verloor toen hij haar vond. En geïnspireerd door de filosofie van Levinas, die stelt dat de ontmoeting met ander ons maakt tot wie we zijn. Maar bovenal is het een verhaal dat verwoord wordt door muziek, door de spanning in een interval, door akkoorden die in elkaar oplossen, en door ritmes die nooit bij elkaar lijken te komen. 

Het requiem is geschreven en gespeeld door Gerben Roebersen en Jasper Schonewille. De compositie is gebaseerd op improvisaties die het duo maakt onder de naam ibiss. Ook dit album kwam tot stand met producer Roelof Albers in studio MusicM.

Voor het uitbrengen van ‘Sire, my love’ is ibiss op zoek naar een samenwerking met andere kunstenaars, die vanuit hun discipline en geïnspireerd door het requiem een eigen vertelling van het verhaal maken.

In deze samenwerking is ibiss op zoek naar een gecombineerd werk waarin Sire, my Love en andere kunstvormen elkaar vervolmaken.